Tuesday, December 28, 2010

Kelebihan daging kambing

 Bila sebut daging kambing je,ramai akan kaitkan dgn penyakit darah tinggi tetapi setakat ni aku belum terbaca kenyataan yg menyokong kaitan darah tinggi dgn daging kambing.Kenyataan yg aku selalu baca mengatakan yg sebaliknya.
  Mari kita sama berkongsi maklumat tentang kelebihan daging kambing:-

Pengurai kolesterol

Salah satu bahan yang terdpt dlm darah yg menyebabkan penyakit darah tinggi dan obesiti adalah kolesterol.
Menurut penulis artikel ini,kolesterol kambing mampu mengurai darah yg tercemar dgn.kolesterol tepu.Ketika proses ini berlaku isipadu darah akan meningkat dan org yg ada sakit darah tinggi akan mengalami gejala penguraian akibat peningkatan isipadu darah seperti pening.
     Walaupun daging kambing merupakan pengurai protein terbaik,pengidap darah tinggi tak mampu menahan gejala penguraian ini dinasihatkan agar tak menjadikan daging kambing sbg. terapi.Tapi yg takde darah tinggi bolelah amalkan mkn  daging kambing sbg pencegah darah tinggi.
      Kolesterol yang gagal dicerna oleh hati,akan disimpah dlm bentuk lemak di bawah permukaan kulit,bila dah banyak ianya akan menyebabkan masalah kegemukan (obesiti).Tekanan darah org yg mengalami obesiti akan menjadi tak stabil bila memakan daging kambing,dan turut pening akibat kesan pembongkaran kolesterol tepu oleh kolesterol kambing.Dlm masa yg sama lemak yg berlebihan dlm badan akan dibakar,menyebabkan pemakannya akan merasa panas badan,berpeluh dan telinga berdengung.


Mencantikkan

Daging kambing turut mengandungi vitamin C semulajadi yg tak teroksida,ianya penting utk pembinaan dan ketahanan sel kulit.Vitamin C semulajadi ni juga mampu menyeimbangkan dan mengurangkan bebanan fungsi hempedu dan mencantikkan kulit.

Meningkatkan Rasa Kasih Sayang Dan Kegembiraan

Sistem darah  (NW18) berkaitan dgn kawasan Thalamus (NW3) yg berfungsi menjaga kasih sayang.Sistem badan yg sihat dan kuat utk pastikan bhg.Thalamus juga kuat dan membantu mewujukan perasaan kasih
sayang.
     Jantung yg menerima kolesterol daging kambing akan menjadi lembut dan lancar pegerakkannya.Jantung yg lembut akan mewujudkan perasaan gembira mudah tersentuh dan terpesona dgn sesuatu yg mengusik perasaan.Mereka yg amalkan makan daging kambing akan merasa tenang,gembira dan mudah merasa getaran kasih sayang.

Aku pun tak tahu sejauh mana kebenaran fakta ni,tapi setakat ni semua artikel yg aku baca pasal daging kambing mengatakan ianya bagus dimakan.

Sumber Rujukan:Email
 

1 comment:

YanaMIB said...

salam kenal..


kita sukaaaaaa daging kamben especially kamben bakar..nyam nyam~ ^_^

Post a Comment

siteamplifier

Amazon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...